top of page
IMG_5528.jpg

Corporate antropoloog

Cultureel antropoloog (MSc. 2002)

Universiteit Leiden

Doctoraal onderzoek in Chili (2001)

'De (on)toegankelijkheid van de primaire gezondheidszorg binnen neoliberale hervormingen.' 

Corporate antropoloog (sinds 2006)

Specialismen: organisatiecultuur, veiligheid, verandering, co-creatie en ontwikkelen van écht leiderschap.

Merkstrateeg en consultant (2006-2020)

Specialismen: positionering, transformatie,  
overnames & fusies, doelgroeponderzoek. 

over sanne

Leuk dat je er bent! Ik ben Sanne Witkamp (1976), cultureel antropoloog, richtinggever én business consultant. Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan in verschillende freelance functies op gebied van sales, marketing en beleid richtte ik in 2006 mijn eerste adviesbureau op. Dat werd een serie ondernemingen waarbij ik steeds meer ervaring opdeed in allerlei uithoeken en velden van het bedrijfsleven. Ik ondernam allerlei avonturen en participeerde in verschillende bedrijven als business- en postioneringsstrateeg en begeleidde tientallen (grote) organisaties bij verandering. 

 

Steeds vaker werd de organisatiecultuur het vertrekpunt van de nieuwe strategie en werkte ik van 'binnen naar buiten'. Inmiddels werk ik al jaren als antropologisch team- en organisatiebegeleider.

 

Elk vraagstuk is voor mij een nieuw begin van mijn loopbaan - menselijk gedrag verveelt nooit. Al zijn de patronen en dynamieken in groepen óók regelmatig lastig of vervelend. Daar help ik je graag doorheen en mee verder. 

corporate antropologie

Antropologen kijken 'anders' naar groepen en hun dynamiek. Ze zijn opgeleid om te participeren en een neutrale bril te hanteren bij de observaties. We zien patronen, bewegingen, machtsstructuren en onderliggende verhaallijnen (tradities en totempaal) als onderdelen van het DNA. Elke groep maakt een eigen 'weefsel' - een levend netwerk van alle connecties. En als je daar goed in kijkt kun je beetpakken wat er in de onderstroom leeft. Waar mensen uiteindelijk hun emoties, gevoelens, talenten, kwaliteiten en projecten in uploaden. Maar ook downloaden. 

 

Als corporate antropoloog heb ik jarenlange ervaring met het begeleiden van organisaties bij verandering. Verandering in het aanbod en de merkbeleving. Verandering in teams en werkwijzen. Verandering in cultuur na overnames en fusies. Verandering door innovatie. Verandering door succes en groei.  

 

Verandering doet soms ook pijn en kan spannend of moeilijk zijn. Het brengt ons in verschillende fasen naar een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid die je samen vorm kunt geven. Inzicht en begrip zijn nodig om groepen draaiend te houden. Visie is nodig om een punt op de horizon te zien waar de groep naartoe kan bewegen.

Leiding is nodig om als groep in beweging te blijven. Vertrouwen is essentieel om te kunnen groeien. 

 

Het begeleiden van verandering vanuit antropologisch perspectief is van enorme waarde voor bedrijven. Het combineren van 'universele inzichten' in menselijk gedrag met de business strategie maakt verandering duurzaam en werkbaar. ​​

​

Ik help teams en organisaties met: 

​​

  • Het initiëren en begeleiden van veranderingen. 

  • Het organiseren van een zachte landing in de onderstroom van groepen en het benutten van de wijsheid die daar leeft. 

  • Verbindingen herstellen en veiligheid vergroten (culturele healing en holding space). 

  • De waarheid boven water en de angel eruit te halen. 

  • Leren omgaan met de verschillende perspectieven die individuen inbrengen in groepen. 

  • Weerstand te beschouwen als een 'ander perspectief' en daar goed gebruik van te maken tijdens transities.  

  • Faciliteren van essentiële dialogen en kampvuurgesprekken.

  • Het vinden en vormgeven van richting zodat er rust ontstaat.

  • Antropologische teambegeleiding en interventies.

  • Cultuuronderzoek - zodat je weet wat er werkelijk leeft en interventies kunt ontwikkelen zodat het weer stroomt.  

Organisatiecultuur

EEN ANDER PERSPECTIEF 

Cultuuronderzoek
Boardroom consulting
Interventies voor teams & groepen
coach en gids bij leiderschap
​antropologisch onderzoek
​

Een kwalitatieve analyse van de organisatiecultuur nodig? De huidige stand van zaken van de 'binnenkant' écht in beeld krijgen? Dat kan. Ik duik in de bestaande cultuur, structuur en patronen. Ik neem interviews af bij verschillende medewerkers en doe veldwerk. Na de eerste analyse kan ik goed en onderbouwd bepalen wat er nodig is om de gewenste situatie te bereiken. 

​

Je krijgt inzichten die aansluiten bij de achtergronden, de huidige situatie, de problemen, pijnpunten en jouw specifieke vragen. Die plaats ik in perspectief zodat je er ook echt mee verder kunt. Ik help je graag bij het inzetten van succesvolle interventies die resoneren bij de groep én passen bij het beoogde resultaat.

visie, beslissen & Leiden

 

Om zaken anders te (kunnen) doen of om te veranderen zijn nieuwe inzichten en perspectieven noodzakelijk. Inspiratie en motivatie zijn nodig om anders te leiden en daarbij zelf in het midden van het leiderschap te blijven. Verbindend en inspirerend leiden in het midden van chaos en (noodgedwongen verandering) is ongelofelijk lastig. Of uitdagend. Het vraagt om sterk invoelend vermogen maar ook om daadkracht en geloofwaardigheid. Authenticiteit dus.

 

Visie vormen, die gedragen wordt door het collectief is al een uitdaging op zich. De troepen én jezelf (en andere leiders) daarin meenemen vraagt persoonlijk leiderschap en strategisch inzicht. Ik help je bij het scherpstellen van een visie die klopt met het ritme van de markt en de cultuur en haar mensen. De lange adem vraagt om persoonlijke en collectieve ontwikkeling van leiderschap. Besluitvorming blijkt een struikelblok voor velen - dode paarden en doodlopende projecten zuigen energie. Ik help je om lastige besluiten te nemen - ook en vooral als deze taai en moeilijk zijn. Cultuurverandering en goede voorbeelden beginnen aan de top. Bij de leiders. 

antropologische TEAMbegeleiding
​

Veranderingen geven druk. Altijd. Het maakt mensen onzeker, nerveus en geeft een onbestemd gevoel. Veranderingen zijn aan de orde van de dag. Dan moet je juist op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen.

 

Het onderkennen en erkennen van de onrust die voortvloeit uit de continue (kleine of grote) veranderingen is een belangrijke stap. Als je samen aandacht geeft aan het feit dat iedereen zijn uiterste best doet maar de omstandigheden regelmatig verre van optimaal zijn, kun je elkaar helpen.

 

In tijden van onrust, beweging of juist stilstand is de eerste reflex van mensen om op hun eigen eiland te kruipen. Als je elkaar begrijpt kun je elkaar helpen. Daarvoor moet je elkaar kennen.

 

Voor samenwerking is vertrouwen nodig - en soms een moeilijke, pijnlijke dialoog om oude ballast uit te zwaaien. Of een verbindende journey, waarbij je met elkaar afdaalt in de persoonlijke drijfveren en waarden van het team. Of een ceremonie rond het kampvuur waarbij een nieuwe start gemarkeerd kan worden. 

gids voor leiderS en Changemakers

​

Authentiek en verbindend leiden vraagt doorlopend meebewegen, terwijl je de veilige ruimte openhoudt, dialogen alle ruimte laat én zelf in het midden blijft staan. Ik help je met:

​

  • Het ontdekken en ontwikkelen van je eigen visie op leiderschap en leiding geven. 

  • Het zien van patronen in groepen zodat je daarmee kunt werken. 

  • Geloven en volgen van je intuïtie - zodat je zelfvertrouwen groeit.

  • Opstaan en blijven staan in je eigen 'midden' - het centrum van jouw persoonlijk leiderschap. ​

ul-algemeen-rgb-kleur_edited.png
468fbd78-688e-49cd-89f9-3909a1964b0c_edi
Logo-hoogheemraadschap-rijnland_rgb_edit
Unknown_edited.jpg
Unknown-1_edited.jpg
Unknown-2_edited.jpg
aak_logo_blue_rgb_edited.png
html-logo-1_edited.png
Erasmus-School-of-Law_edited.png
ubd-afsluiting-logo-pay-off_edited.jpg
logo-og-1_edited.jpg
Logo Techniek Nederland_edited.png
Unknown-5_edited.jpg
bottom of page